Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Szicília, Isten ajándéka

2023.11.04 14:47
Horváth Béla
Szicília, Isten ajándéka

Szicília bortermelési területe magában a szigeten (a Földközi-tengeren a legnagyobb) kívül a Lipari-szigeteket és a Pantelleriát is magában foglalja. A szőlőültetvények területe Olaszországban is a legfontosabbak közé tartozik, mintegy 107 000 hektár. Körülbelül kétszer akkora, mint Emilia- Romagna vagy a Toszkán régió és 15%-kal nagyobb, mint Puglia.

Szicília, Isten ajándéka

A szicíliai szőlőművelés és borkészítés, Európa egyik legnagyobb szőlőművelési-borkészítési múlttal rendelkező régiója, szigete. Szicília gazdag történelemben, művészetben, kultúrában de mély ősi borhagyományokkal is rendelkezik. A sziget számtalan természeti szépségével és illatával elbűvöli a látogatót. Ételeik sokszínűsége és boraiknak varázsa messze földön híresek, páratlanok. Szicília a nagy múltú borok bölcsője, mint például a Marsala de  illatos desszertborok is készülnek itt, néhány testes vörösbor és érdekes fehérbor mellett, mint a Passito di Pantelleria, Malvasia delle Lipari, a Moscato di Noto és a Siracusa. Ezek és sok más bor a szicíliai enológiai reneszánsz szerzői és híressé tették azokat a szőlőket, amelyekből előállítják, például a Grillo, Cataratto, Inzolia, Zibibbo, Malvasia, Nero D'Avola. Az itt készült borok tükrözik Szicília egyedi és autentikus ízét. A nagylelkű táj intenzív fénnyel, szellős klímával, ajándékozza meg a borkészítőket, az éghajlat és a talaj adottságai lehetővé teszik a borászok számára, hogy ideális gazdag, testes borokat tudjanak készíteni, egyedi illatokkal és aromákkal. Szicília borászati hagyományai egészen az ókorig nyúlnak vissza amikoris a görögök és a rómaiak már bortermeléssel foglalkoztak a szigeten. A történelem folyamán a borászat fontos szerepet játszott a sziget gazdaságában és a borászok folyamatosan fejlesztették a termelési technikákat és szőlőfajtákat. Természetesen világfajták is megtalálhatóak itt az hagyományos szőlőfajták mellett. A vidék sokszínűségét, a sokféle képpen elkészített borok is tükrözik, vannak hagyományos technológiával készült borok ugyanúgy, mint a könnyed reduktív borok.

Összegezve, ajánlom a szicíliai borokat, a borok szerelmeseinek, szakértőinek és azoknak is akik most ismerkednek a borkultúrával egyaránt. Csalódni biztosan nem fognak... :)

Webáruház készítés
simplepay_hu_v2