Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Borok, sztorik, emberek

2023.10.24 14:16
Horváth Béla
Borok, sztorik, emberek

VIMAVIN MANUFAKTÚRA PINCÉSZET

 

VIMAVIN MANUFAKTÚRA PINCÉSZET

A borok világa mindig is vonzott, nagyon érdekesnek találtam azt a folyamatot, ahogyan a szőlő eljut a tőkéről az asztalig. Természetesen sok olyan helyzettel találkoztam, különböző pincészeteknél amit vagy nem nagyon értettem, vagy pedig távol állt az általam alkotott képtől, arról, hogy mit kell képviselnie a világban egy borásznak illetve egy bornak. A közelmúltban volt szerencsém egy olyan kis pincészettel kapcsolatba kerülnöm, akik azt gondolom hasonlóképpen goldolkodnak a borokról, a világról, mint én. Volt bennük bátorság, hogy megpróbáljanak közvetíteni, kapcsot teremteni a természet és a felgyorsult világ között.

Kik is ők? A ViMaVin Manufaktúra Pincészet egy első generációs borászat, két szimpatikus emberrel, akik borászok és 3,5 hektárnyi területtel rendelkeznek. A kezdetek mindig az elképzelésekből, álmokból állnak és ha van az emberben kellő bátorság az álmok valóra válnak. Persze kell hozzá, szerencse, véletlen (amiben ők nem hisznek). Azt hiszem a hitvallásuk tükrözi a személyiségüket, a boraik pedig szintén, hisz minden bor mögött ott áll az ember, aki olyan bort szeretne készíteni, mint ő maga. Hogy megmutassa a világnak, hogy milyenek vagyunk igazából. A régi borosgazdák értékeiből merítve a tudást, ötvözni a modern kor korszerű technológiájával - születhetnek csodák, úgy mint az ő esetükben is. Két borvidéken rendelkeznek területtel, az Etyek-budai borvidéken és a Mátrai borvidéken. Boraik a Váli pincében születnek: rajnai rizling, királylányka, kékfrankos, portugieser és olaszrizling fajtákból. A hárslevelű ültetvény a Csákbereg dűlőben új telepítés. 

Milyenek a borok?

A rajnai rizling, személyesen az egyik kedvenc szőlőfajtám, így nagyon kiváncsi voltam rá. Az Etyek-budai borvidéken termett szőlőből egy igazán elegáns bor született. A savszerkezete élénk, stabil. Színében a fajtára jellemző világos zöld szín dominál, illatában a hárs, barack jegyek fedezhetőek fel, ízében pikáns savak találkoznak a bor fűszerességével. Ajánlom a halételekhez (pl.pisztráng :), fehér húsú ételekhez egyaránt! Alk. 13%. vol

Olaszrizling. A fajta remélhetőleg a méltó helyére kerül előbb-utóbb! Mariann és Viktor nem egy könnyed reduktív olaszrizlinget készített, ami abszolút pozitív szerintem, hanem egy testesebb, hosszabb érlelésű bort, amire a fajta teljes mértékben alkalmas. Színében, illatában a fajtajelleg nagyon szépen megtalálható, ízében lágy, könnyed, nagyon jó savakkal (nem túl sok de nem is kevés, pont jó arányban), jó karakterrel amit kiegészít egy kis körte íz. Kifejezetten ajánlom: húsos salátákhoz, halakhoz, könnyed pástétomokhoz. Alk. 13% vol

Pernahajder Kékfrankos: A Mátrából. A borvidékre jellemzően nem lett "agyonhordózva", egy könnyed, közepesen testes, szép kerek tanninokkal, szép szerkezettel bíró bor született ebből a kékfrankosból, ami két különböző dűlő gyermeke. Friss, gyümölcsös illat, ízében piros bogyós gyümölcsök jellemzik. Derítetlen, szűretlen, amitől igazán természetes és könnyed. Ajánlom kacsasültekhez, libához de egy jól elkészített magyaros, lecsós sertésétel kiváló kísérője is lehet.

Hipnózis Portugieser: A Mátrából. A fajtára jellemző lágyság, könnyedség jelen van, telt kerek ízek, illatok. Színében rubinvörös, illatában gyümölcsös, fűszeres. A tanninok lágyak, finoman simulnak. Kellően játékos, izgalmas bor, amit kifejezetten ajánlok paradicsomos ételekhez. Alk.13% vol.

Összegezve, csak ajánlani tudom minden borszerető ember számára Mariann és Viktor borait. A borok megjelenése op art stílusban tervezett címkékben, a borok íze egyszerűen nagyszerű. Végezetül Mariann és Viktor gondolataival búcsúzom (egyenlőre): "A borászat maga egyben a művészet, életforma, kultúra, tudomány, természet."

 

 

 

 

Webáruház készítés
simplepay_hu_v2